april 18, 2021

CO2-prijs keldert

De Europese CO2-prijs kelderde donderdagochtend in korte tijd 40 procent naar een historisch dieptepunt om daarna weer een beetje op te krabbelen.
Oorzaak was een vergadering over CO2-rechten in de industrie- en energiecommissie van het Europees parlement, schrijft het Europese nieuwsbureau Ends Europe. Daarin werd een voorstel van de Europese Commissie verworpen om de uitgifte van CO2-rechten uit te kunnen stellen.

Met dat uitstel van de uitgifte van 900 miljoen emissierechten wil de Europese Commissie de CO2-markt krapper maken, waardoor de prijs omhoog zou moeten gaan.

De CO2-markt is het belangrijkste Europese klimaatinstrument. Grote bedrijven hebben CO2 senkeneen aantal CO2-rechten. Als zij meer CO2 willen uitstoten dan de hen toegewezen rechten toelaten, dan moeten ze die bijkopen op de CO2-markt.

Maar die prijs is al jaren erg laag. Dat komt mede door de crisis. Omdat veel bedrijven krimpen, kunnen ze met gemak met hun quotum toe. Wat aan CO2-rechten over blijft, verkopen ze op de markt.

Vertrouwen

Door de – niet-bindende – tegenstem van de Europarlementscommissie op donderdag, verloren handelaren het vertrouwen dat de prijs op korte termijn omhoog zou gaan, waardoor ze massaal van hun rechten af wilden: de prijs was korte tijd minder dan 3 euro per emissierecht. Later klom de prijs terug naar ongeveer vier euro per recht.  Analisten menen dat de prijs naar meer dan twintig euro moet stijgen voordat bedrijven echt werk maken van energiebesparing. Tot die tijd kopen ze simpelweg hun CO2-uitstoot af.

Energierekening

Veel Europarlementariërs zijn tegen ingrijpen in het emissiehandelssysteem. Sommigen zijn tegen vanwege principiële redenen (‘laat de markt zijn werk maar doen’), anderen vrezen dat een hoge CO2-prijs de energierekening alleen maar hoger zal maken.

Het Europees Parlement zal de komende maand nog verder vergaderen over de vraag of de Europese Commissie het recht heeft om op deze manier in te grijpen in de emissiehandelsmarkt.

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on LinkedIn0Email this to someone

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*