april 18, 2021

Broeiende steenkolen ook gerekend tot emissies

De CO2-uitstoot in broeiende steenkolenhopen hoort bij de bedrijfsvoering van kolencentrales en moet daarom meegerekend worden bij de emissies van de centrale. Dat besloot het Europese Hof van Justitie.

Nieuwsbureau Energeia schrijft donderdag dat het Europees Hof deze uitspraak heeft gedaan naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Raad van State in een geschil tussen de Nederlandse emissieautoriteit (Nea) en het Zeeuwse energiebedrijf EPZ. De Raad van State kan met het advies in de hand nu zelf een beslissing maken.

De Nea sloeg EPZ in 2014 aan voor CO2 die ontsnapt door broeiende steenkolen in de opslag. Volgens de Nea moest EPZ voor deze uitstoot net zo goed emissierechten kopen. Volgens EPZ hoort deze uitstoot niet bij de bedrijfsvoering en hoort daarom niet meegerekend te worden.

De Raad van State vroeg advies aan het Europese Hof over twee zaken: hoort opslag bij het bedrijfsproces, en mag de verloren gegane CO2 worden gerekend tot brandstof die de installatie verlaat. Als dat laatste zo is, dan mag die worden afgetrokken van de ingekochte brandstof, waardoor er dus geen emissierechten tegenover staan.

Beide antwoorden van het Hof pakten nadelig uit voor EPZ.

Print this pageTweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on LinkedIn0Email this to someone

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*